Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Час декларувати доходи. Про це на зустрічі з платниками податків наголосила начальник Косівської ДПІ

опубліковано 17 лютого 2023 о 09:32

Під час зустрічі з платниками податків начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко розповіла про кампанію декларування, яка стартувала 1 січня 2023 року та податкову амністію. 

Як зазначила посадовиця, громадяни, які у 2022 році отримували доходи не від податкових агентів, тобто з таких доходів не були сплачені податки, зобов’язані подати до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи з визначеною сумою ПДФО та військового збору, що підлягає сплаті до бюджету. Оксана Мельниченко детально розповіла про види доходів, при отриманні яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. 

Зокрема зазначила, що обов’язок подання Декларації у платників податків виникає при отриманні ними: спадщини, подарунків, отриманих не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення; доходів від операцій з продажу чи обміну рухомого майна; доходів від продажу сільськогосподарської продукції; доходів від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту; іноземних доходів чи нецільової благодійної допомоги; доходів від здавання в оренду майна іншій фізичній особі. 

Також керівник ДПІ звернула увагу, що цього року громадянам, які виїхали за кордон в зв’язку з війною і які отримували допомогу від іноземних держав, необхідно задекларувати такі кошти без сплати податку та збору. 

Також роз’яснила нюанси заповнення декларації та її подання в електронному вигляді через Електронний кабінет. Водночас нагадала, що подати таку Декларацію необхідно до 1 травня п.р.

За словами керівника Косівської ДПІ, декларацію про майновий стан і доходи можуть подати і ті громадяни, які бажають скористатися податковою знижкою. 

За її словами, таке право у громадян виникає якщо вони протягом 2022 року сплачували за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення; проценти за іпотечним житловим кредитом; за будівництво чи придбання доступного житла; за послуги пов’язані з усиновленням дитини; за переобладнання транспортного засобу на біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива; страхові платежі (внески, премії) за договорами страхування; здійснювали благодійні внески (пожертви) неприбутковим організаціям; за придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті; орендну плату за договорами оренди житла тощо.

Оксана Мельниченко розповіла, що для заповнення декларації необхідно додати довідку про доходи, а отримати її можна також в Електронному кабінеті. Для цього потрібно лише надіслати до податкової запит про отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків. Скористатись правом на податкову знижку, зазначила Оксана Мельниченко, можна впродовж року.

Крім цього, керівник податкової інспекції нагадала про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, зазначивши що вже цього місяця термін її проведення завершується. Відтак закликала громадян скористатись можливістю легалізувати неоподатковані активи. 

На завершення зустрічі Оксана Мельниченко звернула увагу присутніх на  функціонування електронної скриньки комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, яка створена для якісної та оперативної комунікації податкової служби області з бізнес-спільнотою і громадськістю.