Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нові форми податкової звітності розповіли на тренінгу податківці Івано-Франківської ДПІ

опубліковано 25 січня 2023 о 12:55

Нещодавно фахівці Івано-Франківської ДПІ провели тренінг з для фізичних осіб – підприємців, на якому розповіли про нові форми звітності, за якими платники повинні звітувати за результатами 2022 року.

Як зазначила начальник відділу податкових сервісів Івано-Франківської ДПІ Ірина Малихіна, внесено зміни до форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та оновлено Порядок заповнення та подання Податкового розрахунку сум доходу. Зокрема, за словами посадовиці  у розділі І додано нові рядки для відображення суми нарахованої заробітної плати за найманих працівників, призваних на військову службу до ЗСУ по мобілізації, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, оновлено описову частину Порядку стосовно внесених до податкового розрахунку нових рядків щодо відображення нарахованої заробітної плати та ЄСВ за мобілізованих.

Крім цього, у Додатку І до Порядку додано коди категорії застрахованих осіб: 75 «громадяни України, що підписали контракт добровольця територіальної оборони», для відображення суми нарахованої середньої зарплати зазначеним застрахованим особам на час виконання ними державних або громадських обов’язків; та 76-80 – коди категорії застрахованих осіб призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, за яких працедавці могли за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок, а  до розділу ІІ додатку 4ДФ додано рядки для відображення доходів від продажу сільськогосподарської продукції.

Також Ірина Малихіна розповіла про зміни, які внесено до декларації з плати за землю. Зокрема зазначила, що у новій формі передбачена можливість визначати код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад замість коду за КОАТУУ. Також зазначила, що розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, а саме, за якими посвідчується право на земельні частки платника, виділені в натурі. Розповіла посадовиця і про інші зміни декларації з плати за землю.

На завершення заходу Ірина Малихіна нагадала про обов’язкове застосування підприємцями, які здійснюють готівкові розрахунки РРО або ПРРО та платіжних терміналів; про можливість громадян до 1 березня 2023 року скористатися правом на податкову амністію, а до 1 травня п.р. – задекларувати доходи, отримані у 2022 році, при отриманні яких не були сплачені податки, та про право громадян на податкову знижку.