Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Тисменицькій ДПІ провели семінар для платників податків

опубліковано 19 січня 2023 о 15:58

Про основні новації податкового законодавства розповіла платникам податків начальник Тисменицької ДПІ Олександра Гайдей на семінарі, який відбувся нещодавно в Тисменицькій ДПІ.

Зокрема посадовиця поінформувала про нові розміри єдиного податку та єдиного внеску, які сплачуватимуть підприємці – спрощенці у 2023 році. Водночас наголосила на важливості сплати податкових зобов’язань в умовах воєнного стану.  

Також Олександра Гайдей розповіла, що у 2023 році власники або користувачі земельних ділянок вперше сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свої земельні частки (паї) сільськогосподарського призначення.

За словами посадовиці, якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику, у кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар. Також, МПЗ не будуть сплачувати  власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Громадянам МПЗ нараховуватиме податкова служба, суб’єкти господарювання обчислюють суму податку самостійно. 

Водночас посадовиця зауважила, що попри запровадження МПЗ, нарахування земельного податку залишається чинним та нагадала, що у разі виявлення розбіжностей в податкових повідомленнях – рішеннях нарахованих сум земельного податку за 2022 рік громадяни можуть провести звірку.

Нагадала Олександра Гайдей і про початок кампанії декларування доходів, отриманих у 2022 році, при отриманні яких не були сплачені податки, і про кампанію одноразового декларування активів, тобто податкову амністію, в рамках якої громадяни мають право легалізувати неоподатковувані статки. За словами керівника Тисменицької ДПІ, скористатися правом на податкову амністію громадяни мають можливість до 1 березня п.р., подати декларацію про майновий стан і доходи необхідно  до 1 травня.

Також Олександра Гайдей розповіла про електронні сервіси ДПС та функціонування електронної скриньки комунікаційної податкової платформи Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.