Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В податковій, під час робочої зустрічі з представником ГУ Держгеокадастру, обговорили важливі питання оподаткування

опубліковано 16 січня 2023 о 11:59

Нещодавно, начальник Снятинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук провів робочу зустріч з начальником відділу надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області Миколою Пішаком.

Під час заходу присутні обговорили стан фактичних надходжень земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, питання обліку земельних ділянок, порядок декларування мінімального податкового зобов’язання тощо.

За словами Мирослава Остафійчука, з 2023 року власникам або користувачам земельних ділянок  потрібно сплачувати мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) за свої земельні частки (паї). Якщо земельна ділянка не перебуває в офіційній оренді, тоді сплачувати МПЗ доведеться її власнику. У кого ж є офіційний договір оренди – за того сплачувати має орендар.

Сплата податку поширюється на власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані за межами населених пунктів. Не повинні сплачувати податок власники земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах. Вперше, за словами податківця, сплатити податок потрібно буде в 2023-му – за попередній рік.

Також, начальник податкової нагадав про можливість громадян скористатися податковою амністією, тобто легалізувати свої активи, придбані за кошти з яких не були сплачені податки та про кампанію декларування минулорічних доходів.

На завершення зустрічі посадовець наголосив на проведенні звірки платниками податків щодо об’єктів оподаткування. За його словами, громадяни можуть провести звірку безпосередньо в податковій інспекції за місцем своєї податкової адреси.  Також звірку щодо об’єктів оподаткування фізичні особи можуть провести за допомогою Електронного кабінету платника на офіційному сайті ДПС України.