Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники Тлумаччини на семінарі ознайомились з податковими новаціями

опубліковано 19 січня 2023 о 16:00

З метою підвищення рівня обізнаності платників податків з податковим законодавством податківці Тлумаччини проводять  інформаційні заходи: семінари – тренінги, гарячі лінії  та проводять практичні заняття.

Так, нещодавно керівник Тлумацької ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Микола Іванішин на черговому семінарі ознайомив платників податків з податковими новаціями, які набрали чинності з 1 січня 2023 року.

Як зазначив посадовець, в зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму збільшилися і розміри єдиного податку, які сплачують спрощенці 1 та 2 груп, а також збільшилася сума мінімального страхового внеску.

Крім цього, Микола Іванішин проінформував про запровадження мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки сільськогосподарського призначення для суб’єктів господарювання та громадян.

Нагадав керівник Тлумацької ДПІ і про обов’язковість застосування суб’єктами господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки при продажу товарів чи наданні послуг РРО чи ПРРО та терміналів для тих СГД, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб. При цьому зазначив, що вимога про застосування терміналів не поширюється на ФОП – платників єдиного податку І групи, торгівців, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну чи виносну торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Також Микола Іванішин поінформував, що з 1 січня 2023 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, отриманих впродовж 2022 року. Водночас зазначив, що річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2023 року громадяни, які отримали доходи, з яких у 2022 році не сплачено податок на доходи фізичних осіб та нагадав, які доходи підлягають обов’язковому декларуванню.

Крім цього, посадовець нагадав що 1 березня 2023 року завершується  кампанія з одноразового декларування, під час якої громадяни мають можливість легалізувати активи при придбанні яких не були сплачені податки або сплачені не в повному обсязі та розповів, які активи підлягають декларуванню і які терміни сплати одноразового збору.