Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Основні зміни в податковому законодавстві розглянули на семінарі в Калуській ДПІ

опубліковано 12 грудня 2022 о 11:33

Для підвищення податкової культури суб’єктів господарювання та з метою упередження порушень податкового законодавства в Калуській ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області провели навчальний семінар.

Насамперед, з учасниками обговорили норми діючого законодавства щодо застосування РРО та ПРРО під час здійснення торгівлі, чи наданні послуг за готівкові кошти. Так, начальник інспекції Лілія Прокопів наголосила, що фіскалізація готівкових розрахунків є обов’язковою для усіх суб’єктів господарювання (окрім ФОП 1 групи спрощеної системи оподаткування). Однак, якщо торгівля здійснюється у сільській місцевості, то СГ можуть за рішенням сільських та селищних рад та за умови дотримання певних норм законодавства провадити торгівлю без РРО, однак із обов’язковим відображенням розрахункових операцій в КОРО чи книгах РК. Також зазначила, що платники єдиного податку, які торгують ліками, складною побутовою технікою, дорогоцінними металами,  ювелірними виробами, та спрощенці 3-ї групи які зареєстровані платниками ПДВ зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців,у тому числі платників єдиного податку,затвердженого наказом Міністерства фінансів від 09.09.2021 № 496.

Окрім того, в податковій нагадали, що з 1 січня 2023 року суб’єкти господарювання у населених пунктах з чисельністю 25 тисяч осіб повинні в обов’язковому порядку забезпечити можливість покупцям розраховуватись через платіжні термінали.

Розглянули під час семінару й механізм подання та особливості формування податкової звітності, зокрема й за допомогою електронних сервісів ДПС.

Окремо Лілія Прокопів зупинилася на податкових змінах, викликаних воєнним станом в країні.

Принагідно учасникам семінару нагадали про можливість до 1 березня 2023 року скористатися податкової амністією та використати своє право на отримання податкової знижки за понесені в минулому році певні види витрат.