Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання податкового законодавства роз’яснили в Тисменицькій ДПІ

опубліковано 01 грудня 2022 о 16:12

Днями відбулась робоча зустріч начальника Тисменицької ДПІ  Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Олександри Гайдей з суб’єктами господарювання та громадянами Тисменицького району.

Під час зустрічі обговорено питання застосування РРО та ПРРО при здійсненні готівкових розрахунків, отримання податкової знижки за понесеними витратами у 2021 році та можливість скористатись правом одноразового (спеціального) добровільного декларування активів.

Олександра Гайдей роз'яснила присутнім, що з 1 січня 2022 року всі підприємці, платники єдиного податку другої – четвертої груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО і відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям. Також фахівець наголосила на перевагах застосування ПРРО, зазначивши, що безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка. Програмне забезпечення можна завантажити з сайту ДПС на смартфон, планшет, комп’ютер чи будь-який інший гаджет.

Крім того, податківка роз’яснила платникам, які цікавилися, що таке податкова знижка та як її отримати. За словами Олександри Гайдей, громадяни, які впродовж минулого року отримували доходи у вигляді заробітної плати та понесли певні види витрат (за навчання, лікування COVID-19, страхування життя, будівництво житла, переобладнання транспортного засобу тощо) можуть подати до податкового органу за своєю податковою адресою податкову декларацію про майновий стан і доходи і отримати відшкодування з бюджету, так звану податкову знижку.     

Детально Олександра Гайдей розповіла і про категорії фізичних осіб, які можуть скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування, об’єкти оподаткування, ставки податку та терміни cплати. Також, начальниця Тисменицької ДПІ, звернула увагу присутнім, що термін подання одноразових (спеціальних) добровільних декларацій продовжено до 1 березня 2023 року і подати одноразову декларацію можна лише в електронному вигляді.