Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату податків та новації податкового законодавства обговорили в Косівській ДПІ

опубліковано 04 листопада 2022 о 12:08

Про важливість вчасної сплати податків і зборів суб’єктами господарювання в умовах воєнного стану, основні зміни податкового законодавства та податкову амністію розповіла на зустрічі з платниками податків начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко.

Зокрема керівник інспекції наголосила, що сплата податків суб’єктами господарювання в умовах війни є вагомою підтримкою економічного фронту, тому бізнес повинен працювати, зберігати робочі місця, виплачувати заробітну плату та сплачувати податки.

Оксана Мельниченко коротко розповіла про основні зміни податкового законодавства які були прийняті з початком війни, нагадала про підвищення з 1 жовтня розміру єдиного внеску, наголосила на обов’язковому застосуванні суб’єктами господарювання РРО чи ПРРО при проведенні розрахункових операцій за готівку, використанні електронних платіжних засобів.

Розповіла Оксана Мельниченко і про електронні сервіси ДПС України. Зокрема зазначила, що перевагою подання платниками податків звітності в електронному вигляді є економія часу, постійне оновлення програмного забезпечення відповідно, захист від несанкціонованих переглядів та втручань, арифметичний контроль за показниками податкової звітності, автоматичне створення архіву електронних копій звітів, квитанцій та інших документів.

Також звернула увагу, що цьогоріч в приватній частині Електронного кабінету громадяни можуть дізнатись про нараховані суми податку на нерухоме майно та земельному податку, тобто тепер громадянам не має потреби очікувати паперового повідомлення-рішення. Крім цього зазначила, що для належної сплати майнових податків в повідомленні-рішенні вказані реквізити рахунку, на який необхідно сплатити податок. Сплатити нараховані податкові зобов’язання необхідно впродовж 60 календарних днів з дня отримання такого повідомлення.

За словами Оксани Мельниченко, у разі виникнення розбіжностей між даними зазначеними у податковому повідомленні – рішенні про сплату податку на нерухомість чи земельного податку та документами на право власності, громадяни можуть звернутися до Центрів обслуговування платників та провести звірку.

Нагадала посадовиця і про кампанію одноразового декларування активів, придбаних за неоподатковувані кошти, яка триватиме до 1 березня 2023 року та про право на податкову знижку. 

На завершення зустрічі Оксана Мельниченко звернула увагу, що податкові новини та іншу корисну інформацію платники можуть знайти на офіційній сторінці ДПС, у соціальній мережі Facebook та на Telegram - каналі.