Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Косівщині податківці розповіли платникам про застосування РРО чи ПРРО, податкову амністію та електронні сервіси

опубліковано 31 жовтня 2022 о 16:05

Нещодавно начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко провела чергову зустріч із платниками податків, під час якої ознайомила присутніх з актуальними питаннями податкового законодавства.

Посадовиця поінформувала, що з 1 вересня минулого року громадяни мають можливість легалізувати свою власність, придбану до 1 січня 2021 року за кошти, податки з яких не були сплачені. Вона роз’яснила, хто з громадян може скористатися правом на податкову амністію та які об’єкти підлягають декларуванню. При цьому Оксана Мельниченко наголосила, що для реалізації права на податкову амністію декларанту необхідно подати одноразову декларацію в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Начальниця також нагадала, що з 1 січня 2022 року всі підприємці – платники єдиного податку II-IV груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток, зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО. Податківка звернула увагу, що підприємці, які здійснюють діяльність у селах та селищах, у випадках, передбачених законодавством, розрахункові операції можуть проводити із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку  книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок.

Керівниця інспекції розповіла присутнім і про можливість отримати податкову знижку від держави за певні види понесених торік витрат. При цьому зазначила, що претендувати на неї можуть виключно ті громадяни, які є платниками податку на доходи фізичних осіб, тобто мають офіційні оподатковані доходи у вигляді зарплати. Також нагадала, що для нарахування податкової знижки потрібно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Разом із декларацією необхідно надати платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копії договорів, у яких обов’язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги.

На завершення зустрічі, Оксана Мельниченко нагадала про електронні сервіси ДПС, зокрема про Електронний кабінет платника, за допомогою якого платники можуть подати до контролюючого органу податкову звітність, дізнатись про  стан розрахунків з бюджетом тощо.