Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкове законодавство розповіли на семінарі податківці Рожнятівської ДПІ

опубліковано 31 жовтня 2022 о 15:34

Під час семінару, який нещодавно відбувся в Рожнятівській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, начальник Рожнятівської ДПІ Михайло Гирда розповів платникам району про новації та  актуальні питання податкового законодавства.

Михайло Гирда ознайомив платників зі змінами в податковому законодавстві, що запроваджені на час воєнного стану, зокрема про можливість суб’єктів господарювання перейти на 3 групу спрощеної системи оподаткування за ставкою 2 відсотки. Роз’яснив платникам про нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного та транспортного податків та про нову форму податкового повідомлення – рішення з майнових податків. Крім цього наголосив, що податкові зобов’язання з майнових податків громадянам необхідно сплатити впродовж 60 днів з дня отримання податкового рішення про нарахування.

Нагадав посадовець і про основні норми Закону №1539-IX, а саме: хто може скористатися одноразовим добровільним декларуванням та протягом якого періоду потрібно декларувати активи, які об’єкти підлягають добровільному декларуванню, за якими ставками оподатковуються доходи, в які терміни необхідно сплачувати податок, а також які активи звільняються від декларування.

Також Михайло Гирда зазначив, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування, а декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через сервіс «Електронний кабінет платника».

Крім цього посадовець зауважив, що підприємці-платники єдиного податку ІІ-IV груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та повинні видавати фіскальні чеки покупцям. Фізичні особи-підприємці, які сплачують єдиний податок, у разі здійснення роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів) мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО, але з використанням розрахункових книжок  та книг обліку розрахункових операцій.

Також Михайло Гирда нагадав присутнім про їхнє право на отримання податкової знижки від держави за певні види понесених ними витрат у 2021 році, однак зазначив, що претендувати на неї можуть виключно ті громадяни, які є платниками ПДФО, тобто мають офіційні оподатковані доходи, в основному у вигляді заробітної плати.

Наостанок керівник Рожнятівської ДПІ ознайомив присутніх із електронними сервісами податкової служби, зокрема розповів про роботу Електронного кабінету платника.