Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО чи ПРРО платниками податку та декларування доходів громадян розглянули на «гарячій лінії» у Верховинській ДПІ

опубліковано 24 жовтня 2022 о 11:33

Начальник Верховинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Оксана Ясінська нещодавно провела «гарячу лінію» з питань одноразового декларування активів фізичними особами та застосування РРО чи ПРРО суб’єктами господарювання. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники податків.

Запитання: Які саме фізичні особи мають право подати одноразову добровільну декларацію?

Відповідь: Подати одноразову добровільну декларацію мають право фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Запитання: Хто може скористатися правом на податкову амністію, якщо чоловік та дружина є власниками будинку площею 300 кв.м. у рівних частках?

Відповідь: Право на декларування своєї частини об’єкту нерухомого майна, придбаного за рахунок доходів, з яких не були не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, з урахуванням норм Цивільного кодексу України має кожен із співвласників.

Запитання: Чи скасували для фізичних осіб-підприємців необхідність застосування РРО на період дії воєнного стану?

Відповідь: Відповідно до діючого законодавства суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зобов’язані їх проводити на повну суму покупки (надання послуги) через реєстратори розрахункових операцій. Не зобов’язані застосовувати РРО суб’єкти господарювання, які отримають кошти виключно на поточний рахунок за реквізитами (IBAN) та платники єдиного податку 1 групи.

Запитання:  Чи мають подавати одноразову декларацію громадяни, які отримали у спадщину майно від діда?

Відповідь: У разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна отримуються декларантом у спадок або як дарунок від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення - дідуся чи бабусі, то обов’язку щодо подання одноразової добровільної декларації у такого платника податків не виникає за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.