Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Богородчанські податківці провели «гарячу лінію» з питань застосування РРО чи ПРРО суб’єктами господарювання та спеціального декларування активів

опубліковано 24 жовтня 2022 о 11:29

Начальник Богородчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Любов Грицак нещодавно провела «гарячу лінію» з питань одноразового декларування активів фізичними особами та застосування РРО чи ПРРО суб’єктами господарювання. Надаємо відповіді на запитання, з якими звертались платники податків.

Запитання: Кошти, з яких раніше не сплачувались податки, розміщенні на депозитному банківському рахунку. Чи необхідно подавати одноразову добровільну декларацію?

Відповідь: Якщо ви володієте коштами, які розміщенні на депозитному банківському рахунку, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, в такому разі необхідно, подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Питання: Чи можуть подати одноразову добровільну декларацію громадяни, які в 2008 році були депутатами сільських, районних чи обласних рад?

Відповідь: Громадяни, які були депутатами місцевих рад у 2005-2010 роках та при цьому не займали посад в органах місцевого самоврядування, не одержували заробітну плату за рахунок державних коштів або за рахунок місцевого бюджету, а також не подавали або не мали подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, можуть подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Питання: Які активи фізична особа може задекларувати добровільно?

Відповідь: Громадяни можуть добровільно задекларувати:

- валютні цінності,

- нерухоме майно,

- рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо),

- частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на

об'єкти інтелектуальної власності,

- цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Запитання: Чи проводяться в період воєнного стану перевірки?

Відповідь: В умовах дії воєнного стану в Україні, податкові органи проводять перевірки, зокрема, за скаргами громадян щодо відмови суб’єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків за продаж підакцизної продукції. Також при проведенні фактичних перевірок податківці контролюють дотримання платниками податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, дотримання граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) на деякі види товарів.