Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Снятинщини розповіли платникам про податкові новації

опубліковано 12 жовтня 2022 о 09:27

Про особливості добровільного декларування активів фізичними особами, з яких не сплачені податки та збори, застосування РРО чи ПРРО та про зміни податкового законодавства розповів на зустрічі з платниками податків начальник Снятинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук.

За його  словами, до 1 березня 2023 року громадяни України, які мають у власності валютні цінності, рухоме або нерухоме майно, придбані за кошти, з яких не сплачувались податки мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням таких активів та сплатити одноразовий збір за ставками від 2,5 до 9 відсотків.

Мирослав Остафійчук розповів, які об’єкти підлягають декларуванню та які ставки потрібно застосовувати для визначення суми одноразового збору. При цьому зауважив, що подати одноразову декларацію має право безпосередньо декларант і зробити це він зможе через свій Електронний кабінет. «Після подання такої декларації громадянин має 30 календарних днів для того, щоб сплатити визначений ним одноразовий збір. У разі несплати суми збору або не повної суми збору декларація вважатиметься не поданою», - зазначив посадовець.

Крім цього він наголосив, що декларування активів є виключно добровільним, тобто необхідність подання чи неподання декларації громадянин визначає самостійно.

Також керівник Снятинської ДПІ розповів за яких умов суб’єкти господарювання мають застосовувати касові апарати та особливості використання традиційних та програмних РРО. 

Розповів посадовець і про електронні сервіси, які надає Державна податкова служба України та про можливість сплати податків, платежів та єдиного внеску через єдиний рахунок та про право на податкову знижку.

Крім цього, Мирослав Остафійчук нагадав про можливість громадян скористатися податковою знижкою. При цьому зауважив, що у період воєнного стану подати декларацію про майновий стан і доходи можна і після 31 грудня.

Також нагадав, що з 1 жовтня збільшився розмір мінімальної заробітної плати, а відтак – і розмір єдиного внеску, який підприємці мають сплачувати за себе.

Наостанок Мирослав Остафійчук подякував платникам за сумлінну сплату податків і зборів та наголосив на важливості сплати податкових зобов’язань в умовах воєнного часу.