Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Коломийщині податківці роз’яснюють особливості одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів

опубліковано 11 жовтня 2022 о 14:35

На щотижневій нараді, яка відбулась в Коломийській міській раді заступник начальника Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослава Будзяк розповіла присутнім про особливості одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Зокрема, поінформувала присутніх, які саме фізичні особи можуть добровільно задекларувати активи, детально зупинилася на об’єктах добровільного декларування, розповіла про розміри ставок для оподатковування активів та терміни сплати одноразового збору.

За її словами, до 1 березня 2023 року громадяни зможуть легалізувати доходи, з яких не були сплачені податки. Таким фізичним особам необхідно подати декларацію в електронному вигляді, в якій зазначити усі активи, що придбані за кошти, з яких не сплачувались податки, самостійно нарахувати збір та протягом 30 календарних днів сплатити його.

Також податківець наголосила на особливості декларування готівкових коштів, зокрема зазначила, що для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Посадовець зазначила, що подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. У разі декларування таких активів декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності.

В ході наради посадовці також обговорювали питання наповнення місцевих бюджетів, покращення адміністрування місцевих податків і зборів та легалізацію найманої праці.