Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Рогатинщині податківці роз’яснюють платникам податків та громадянам податкові новації

опубліковано 03 жовтня 2022 о 15:56

Начальник Рогатинської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Тетяна Холява на зустрічах з платниками та громадянами розповіла про особливості спрощеної системи оподаткування, застосування касових апаратів суб’єктами господарювання, сплату майнових податків та інші новації податкового законодавства.

Так, посадовець нагадала присутнім про порядок застосування касових апаратів підприємцями, які здійснюють роздрібний продаж товарів за готівку. Водночас зауважила, що РРО можна не застосовувати при отриманні оплати виключно у безготівковій формі, здійсненої покупцями шляхом переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок IBAN через установу банку чи через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок.

Учасникам заходу зауважила, що в умовах воєнного стану підприємці можуть сплачувати єдиний податок не за звичними ставками – 3 або 5 відсотків, а за нижчою – 2 відсотки. Такі платники єдиного податку мають право змінити ставку 2 відсотки доходу на ставку єдиного податку, яку застосовували  до обрання спрощеної системи з особливостями оподаткування.

Крім цього, керівник податкової інспекції зазначила, що кампанія податкової амністії триватиме до 1 березня 2023 року. За її словами, скористатися одноразовим декларуванням можуть лише резиденти України. Тож, якщо громадяни мають бажання легалізувати неоподатковані в минулому активи, вони можуть подати до органів ДПС добровільну декларацію в електронній формі та сплатити одноразовий збір.

Тетяна Холява також наголосила на своєчасну сплату податку на нерухоме майно та нагадала, що податок для фізичних осіб розраховується громадянам фахівцями податкової служби за площу, яка перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів та за об’єкти комерційної нерухомості.