Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця між міською радою, податковою службою та представниками бізнесу триває

опубліковано 30 вересня 2022 о 16:00

Нещодавно керівництво Івано-Франківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Олександра Михайловська та Олена Мухіна взяли участь в засіданні Дорадчої ради керівників промислових підприємств при міському голові.

В ході зустрічі податківцями роз’яснено податкове законодавство та надано консультації платникам податків.

Насамперед, начальник Івано-Франківської ДПІ Олександра Михайловська роз’яснила присутнім норми Закону України від 15.08.2022 № 2516-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо звільнення від оподаткування благодійної допомоги, виплаченої на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройній агресії та забезпеченні національної безпеки України».  

Також Олександра Михайловська розповіла  присутнім про одноразове декларування активів, про можливість повернення з бюджету частини понесених витрат у 2021 році та про проведення звірки даних по нарахованому податку на нерухомість і земельному податку.

Зокрема, начальниця розповіла, хто з громадян може скористатися одноразовим декларуванням, та що є об’єктами даного декларування. За словами посадовиці, подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію можна виключно в електронному вигляді через меню «Електронний кабінет». Термін подання одноразової декларації продовжено до 1 березня 2023 року.

Також Олександра Михайловська звернула увагу присутніх, що подати податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно і для отримання податкової знижки за понесеними у 2021 році витратами. Граничний термін подання такої декларації – 31 грудня 2022 року.

Нагадала начальниця і про можливість проведення звірки у разі виявлення неточностей у податковому повідомленні-рішенні на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки чи земельного податку. Для її проведення необхідно пред’явити оригінали документів, що підтверджують право на володіння майном.

Про порядок реєстрації РРО чи ПРРО розповіла керівникам промислових підприємств заступник начальника ДПІ Олена Мухіна. Заступниця звернула увагу присутніх на обов’язковому застосуванню касових апаратів підприємцями - платниками єдиного податку, що перебувають на 2-4 групі оподаткування. За словами Олени Мухіної, платники можуть користуватися як традиційними так і програмними РРО.

Заступник начальника зазначила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати касовий апарат, повинен перебувати на обліку в податковому  органі. Окрім того, платнику необхідно подати повідомлення 20-ОПП, в якому зазначається приміщення, де використовуватиметься РРО чи ПРРО. Детально фахівець зупинилась на процедурі реєстрації та роботі програмного РРО. Зокрема зауважила, що реєстрація програмного реєстратора здійснюється на підставі заяви, що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання через Електронний кабінет. 

Також податківці поінформували про Комунікаційну податкову платформу, метою роботи якої є швидке вирішення актуальних питань громадськості і бізнес - спільноти та прийняття відповідних управлінських рішень.