Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці Надвірнянської ДПІ на семінарі для платників податків розповіли про новації податкового законодавства

опубліковано 30 вересня 2022 о 15:31

Нещодавно в Надвірнянській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області відбувся семінар для платників податків щодо новацій податкового законодавства.

На семінарі начальник податкової інспекції Василь Гнатюк  проінформував присутніх, що з 1 січня 2022 року значно розширилося коло суб’єктів господарювання, які мають застосовувати касові апарати. Застосування РРО чи програмних РРО стало обов’язковим для платників єдиного податку другої - четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

Посадовець проінформував присутніх, що податкова служба пропонує безкоштовне програмне рішення для використання суб'єктами господарювання ПРРО. Звернув увагу підприємців на спрощений порядок реєстрації та порекомендував використовувати матеріали відеоуроку щодо реєстрації ПРРО, який можна переглянути в банері «Програмні РРО».

Василь Гнатюк   наголосив, що програмний РРО має значні переваги над класичними РРО, зокрема це швидка реєстрація каси та реєстрація чеків, просте відкриття та закриття зміни, адже формування Z-звіту та його реєстрація в ДПС відбувається за спрощеною процедурою, фіскалізація чеків в режимі офлайн без використання КОРО та розрахункової книжки. Серед плюсів ПРРО – його автоматичне оновлення та відсутність потреби у сервісному обслуговуванні.

Крім того, користуючись нагодою, Василь Гнатюк проінформував присутніх про новий формат спілкування з податковою - комунікаційну платформу, мета роботи якої - швидке вирішення актуальних питань громадськості і бізнес спільноти та прийняття відповідних управлінських рішень.

Заступник начальника відділу погашення боргу з фізичних осіб та заборгованості з ЄСВ  управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Марія Модіна розповіла про одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. Податківець нагадала, що податкова амністія дає змогу громадянам легалізувати статки, які були придбані до 1 січня 2021 року за кошти, з яких не були сплачені податки і збори. За її словами скористатися одноразовим добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування. Для цього до 1 березня 2023 року необхідно подати одноразову добровільну декларацію до Державної податкової служби України та сплатити одноразовий збір. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. До подання одноразової добровільної декларації декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі чи банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.