Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Городенківщини інформують громадян про податкові новації

опубліковано 30 вересня 2022 о 15:19

Під час нещодавньої зустрічі з платниками податків начальник Городенківської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Руслан Колодій розповів про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, про сплату майнових податків, податкову знижку та ознайомив з електронними сервісами, створеними податковою службою.

За словами керівника ДПІ одноразове декларування є добровільною справою фізичної особи. Легалізувавши в такий спосіб неоподатковувані активи, декларанту гарантується звільнення від адміністративної та кримінальної відповідальності.

Руслан Колодій розповів, які саме активи можна задекларувати в рамках дії податкової амністії, який розмір одноразового збору, в який спосіб можна подати одноразову декларацію та в які терміни потрібно сплатити збір.

Також звернув увагу, що термін проведення кампанії одноразового декларування продовжено до 1 березня 2023 року.

Крім цього, керівник ДПІ звернув увагу, що цьогоріч громадяни, які мають у своїй власності нерухомість – земельну ділянку, будинок, квартиру чи гараж, можуть дізнатись про нараховані суми податку за таке майно в Електронному кабінеті платника податків, тобто громадянам не має потреби очікувати паперового повідомлення надісланого поштою. Разом з тим, громадяни можуть самостійно звернутися до Центрів обслуговування платників та особисто отримати таке повідомлення.

Розповів посадовець і про нову форму повідомлення-рішення, зокрема зазначив, що відтепер у повідомленні платник бачитиме адресу місцезнаходження об'єкта житлової чи нежитлової нерухомості, дату набуття чи припинення права власності, загальну площу об'єкта або їх часток, пільгу, ставку податку, суму податку. В повідомленні щодо сплати земельного податку буде зазначена: адреса, вид цільового призначення, кадастровий номер, площа об'єкта, нормативна грошова оцінка з урахуванням коефіцієнта індексації по земельному податку, орендній платі за земельну ділянку або сума відповідно до договору оренди, ставки земельного податку або орендної плати за землю, пільга, сума податкового зобов’язання.

Руслан Колодій звернув увагу, що у разі виявлення будь-яких неточностей громадяни можуть провести звірку даних. Для цього їм необхідно прийти до Центру обслуговування платників та надати оригінали документів на нерухомість. При цьому наголосив, майнові податки є важливою складовою наповнення місцевого бюджету тому закликав присутніх не зволікати зі сплатою.

Під час зустрічі керівник Городенківської ДПІ розповів про випадки, коли громадяни можуть скористатися податковою знижку та які документи для цього потрібно подати до податкової служби. Також поінформував про електронні сервіси, зокрема Електронний кабінет платника та розповів про Комунікаційну платформу - новий формат спілкування з податковою, метою якого є оперативне вирішення актуальних питань громадськості і бізнес спільноти.