Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про сплату податків та новації у податковому законодавстві в умовах воєнного часу – на зустрічі у Снятинській ДПІ

опубліковано 30 вересня 2022 о 09:09

Про необхідність застосування РРО чи ПРРО при проведені розрахункових операцій та важливість сплати податків, про новації у податковому законодавстві в умовах воєнного часу, можливість скористатися податковою амністією та податковою знижкою говорили на зустрічі начальник Снятинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Мирослав Остафійчук та представники малого підприємництва.

За словами посадовця, з 1 січня 2022 року підприємці, які здійснюють розрахунки за товари або надані послуги за готівку зобов’язані використовувати РРО або ПРРО. Виняток становлять спрощенці І групи та суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на території села, за умови використання КОРО та РК.

Водночас, Мирослав Остафійчук звернув увагу, що на період воєнного стану штрафні санкції за порушення, передбачені законом про РРО, не застосовуються. Однак, якщо будуть виявлені порушення у СГД, які здійснюють продаж підакцизних товарів, то штрафні санкції будуть застосовуватися.

Також посадовець звернув увагу, що на період воєнного стану підприємці І та ІІ груп мають право не сплачувати єдиний податок. При цьому зауважив, що до прийняття рішення про несплату податку необхідно підійти дуже відповідально, адже в умовах війни надзвичайно важливо забезпечити необхідну фінансову базу місцевих бюджетів.

Крім цього, Мирослав Остафійчук поінформував про можливість скористатися правом на податкову амністію, тобто задекларувати активи, з яких не були сплачені податки, сплативши одноразовий збір за зниженими ставками. За словами посадовця, сплата у повному обсязі суми збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, звільняє декларанта від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Крім цього, під час проведення документальної перевірки такого підприємця зазначені кошти будуть вважатися такими з яких сплачений податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок, військовий збір.

Також посадовець нагадав про можливість до 31 грудня 2022 року скористатися податковою знижкою.

Насамкінець керівник Снятинської ДПІ розповів про комунікаційну податкову платформу – майданчик для  комунікації податкової служби з бізнес-спільнотою і громадськістю.