Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Коломийщині податківці розповіли на семінарі про новації податкового законодавства

опубліковано 27 вересня 2022 о 15:04

Під час чергового семінару начальник Коломийської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Іван Кирик  розповів платникам податків про новації податкового законодавства.

Зокрема посадовець наголосив, що до 1 березня 2023 року продовжено кампанію  одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, або так звану податкову амністію. Начальник податкової інспекції розповів які саме громадяни можуть бути декларантами, які види активів підлягають декларуванню, який порядок їх декларування та за якими ставками вони оподатковуються. При цьому, акцентував увагу на тому, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян, а декларація подається в електронній формі через Електронний кабінет платника.

Також на семінарі мова йшла про обов’язок застосування касових апаратів суб’єктами господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки за проданий товар чи надані послуги. Іван Кирик зазначив, що відповідно до діючого законодавства від обов’язкової фіскалізації готівкових операцій звільнені лише  платники єдиного податку 1 групи. Також можуть не використовувати РРО суб’єкти господарювання, які провадять діяльність на території сіл та селищ за певних умов, але вони повинні використовувати КОРО та РК. Також нагадав, що у містах з населенням понад 25 тисяч осіб, до яких належить і Коломия, місця торгівлі повинні бути оснащені банківськими терміналами.

Окрім того, посадовець розповів про особливості оподаткування на спрощеній системі оподаткування та  звернув увагу, що в умовах воєнного стану підприємці можуть сплачувати єдиний податок за спеціальною ставкою 2 відсотки. Також повідомив про роботу податкового сервісу Електронний кабінет платника, за допомогою якого можна подавати звітність, сплачувати податки  та перевіряти стан розрахунків з бюджетом.