Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як перейти на спрощену систему за ставкою оподаткування 2 відсотки? Про нове в законодавстві розповіли платникам у Снятинській податковій

опубліковано 26 вересня 2022 о 15:46

Хто з суб’єктів господарювання та за яких умов може перейти на спецрежим оподаткування, запроваджений на час воєнного стану? Про ці та інші зміни в податковому законодавстві інформували платників податків у Снятинській ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, начальник інспекції Мирослав Остафійчук нагадав відвідувачам, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки доходу суб’єкт господарювання повинен подати до контролюючого органу заяву в паперовій чи електронній формі. При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Податківець, зауважив, що для новостворених суб’єктів господарювання термін для подання заяви становить 10 днів з дня їх державної реєстрації. Такі суб’єкти господарювання вважатимуться платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації. А от діючі суб’єкти господарювання, які подали заяву для переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою єдиного податку 2 відсотки доходу, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з наступного робочого дня після подання такої заяви.

Також відвідувачів цікавили питання застосування РРО чи ПРРО при здійсненні готівкової торгівлі. Мирослав Остафійчук наголосив, що використання касових апаратів при готівкових розрахунках з покупцями є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім першої групи спрощенців, а також звернув увагу, що при торгівлі алкогольною продукцією чек повинен відображати штрих-код марки акцизного збору.

Окрім того, керівник інспекції нагадав громадянам про можливість легалізувати неоподатковані в минулому активи в рамках дії податкової амністії. Для цього їм  необхідно подати одноразову декларацію до Державної податкової служби України через «Електронний кабінет» та сплатити одноразовий збір.

Крім того, під час зустрічі мова йшла про необхідність своєчасної сплати податку на нерухоме майно та плати за землю. Адже майнові податки є одним з основних джерел наповнення місцевого бюджету.