Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новації розповіли платникам податків в Надвірнянській ДПІ

опубліковано 26 вересня 2022 о 10:24

Під час нещодавньої зустрічі  з  платниками податків начальник Надвірнянської  ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Василь Гнатюк обговорив актуальні питання податкового законодавства.

Зокрема посадовець проінформував, що з 1 вересня 2021 року триває кампанія  одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, так звана податкова амністія. Начальник ДПІ розповів які саме фізичні особи можуть бути декларантами, які види активів підлягають декларуванню, який порядок їх декларування та за якими ставками вони оподатковуються. При цьому, акцентував увагу на тому, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян, а декларація подається в електронній формі через Електронний кабінет платника. Також повідомив, що скористатися  податковою амністією громадяни можуть до 1 березня 2023 року.

Під час зустрічі начальник Надвірнянської ДПІ розповів про застосування фізичними особами – підприємцями РРО. Зокрема звернув увагу, що з 1 січня 2022 року усі підприємці, крім спрощенців І групи, у разі здійснення розрахунків за товари чи послуги у готівковій формі повинні застосовувати касові апарати. При цьому зауважив, що платники мають право користуватися як традиційними так і програмними РРО та розповів як зареєструвати РРО та ПРРО та переваги користування останнім.

Крім цього Василь Гнатюк нагадав, про право громадян на податкову знижку, яку вони можуть отримати за офіційно підтверджені минулорічні витрати. А це можуть бути: оплата за навчання дітей, страхування життя, сплата іпотеки, усиновлення, витрати на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб чи інші витрати, передбачені Податковим кодексом України. «Щоб скористатися податковою знижкою, громадянам до кінця року необхідно подати декларацію про майновий стан та доходи, отримані в 2021 році, а також копії документів, які засвідчуватимуть понесені витрати», - зазначив посадовець. 

Василь Гнатюк звернув увагу, що подати декларацію можна особисто або надіслати за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника». За словами керівника інспекції, для роботи в електронному сервісі платнику достатньо  лише мати кваліфікований електронний підпис, який можна отримати у будь-якого надавача електронних довірчих послуг.