Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як розпочати власну справу розповіли в Снятинській ДПІ

опубліковано 20 вересня 2022 о 09:20

Як зареєструвати підприємницьку діяльність, чи потрібно РРО, як правильно оформити найманого працівника – на ці та інші питання відповідала на зустрічі з платниками в.о.начальника Снятинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Марія Гарвасюк.

Як зазначила посадовиця, для реєстрації ФОП необхідно звернутися до Державного реєстратора та надати необхідні документи для реєстрації – паспорт, ідентифікаційний номер та заповнити реєстраційну картку, зазначивши в ній КВЕД – вид діяльності, яким буде займатися підприємець та обрати систему оподаткування. За її словами, сьогодні зареєструватися можна і онлайн, тобто надіслати документи в електронній формі електронною поштою, підписавши їх КЕП.

Взяття на облік підприємця у податковій службі здійснюється у день отримання відомостей з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця.

 

Марія Гарвасюк розповіла про особливості оподаткування на спрощеній системі оподаткування, звернула увагу, що в умовах воєнного стану підприємці можуть сплачувати єдиний податок не за звичними ставками – 3 або 5 відсотків, а за нижчою – 2 відсотки. Щодо необхідності використання у діяльності ФОПа касового апарату, то за словами Марія Гарвасюк з 1 січня 2022 року суб’єкти господарювання, які при продажу товарів здійснюють розрахункові операції в готівковій формі зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО. Посадовиця розповіла про особливості у використанні цих видів касових апаратів та звернула увагу на перевагах у використанні програмного РРО.

 

Крім цього, Марія Гарвасюк звернула увагу про обов’язок суб’єктів господарювання інформувати податкову службу про об’єкти оподаткування - для цього їм необхідно подати довідку за формою 20-ОПП. Також зазначила про необхідність інформування про зміну облікових даних таких як місце реєстрації чи зміну прізвища - для цього потрібно подати довідку за формою 5-ДР. Подання зазначених довідок забезпечить платнику податку своєчасне отримання від податкової служби необхідної інформації щодо сплати податків чи податкового боргу.

 

На завершення зустрічі в.о.начальника Снятинської ДПІ наголосила на важливості оформленні трудового договору з найманим працівником та виплатою заробітної плати на рівні не нижчому ніж встановлено законодавством.

 

Також повідомила про роботу електронного сервісу Електронний кабінет платника, за допомогою якого можна подавати звітність та сплачувати податки.