Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інформаційна допомога від калуських податківців

опубліковано 19 вересня 2022 о 16:40

Як отримати втрачений документ з РНОКПП та як скористатися правом на податкову знижку? Саме з такими питаннями звернулися до працівників Калуської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області місцеві платники податків.  

Заступник начальника Калуської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Ольга Будзан детально інформувала відвідувачів з нормами податкового законодавства та ознайомила з механізмом заповнення необхідних документів.

Так у випадку втрати документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, фізичній особі необхідно подати до податкового органу заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою №5ДР. Для заповнення згаданої заяви використовуються дані документа, що посвідчує особу, а бо ж документів, які засвідчують зміни в облікових даних. За словами Ольги Будзан, картка платника податків надається протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи чи її представника до контролюючого органу за місцем проживання. Однак, якщо людина тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання, то вона  може звернутися за отриманням документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, до будь-якого податкового органу. У такому разі строк видачі документа може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Також відвідувачів цікавило питання можливості отримання податкової знижки та види витрат, наявність яких передбачає часткову грошову компенсацію від держави. Податківець зауважила, що претендувати на знижку можуть тільки платники ПДФО, адже компенсація виплачується з розрахунку сплаченого фізособою власне цього податку. Насамперед платнику необхідно заповнити декларацію про майновий стан та доходи, а також надати копії необхідних документів, які засвідчать наявність та оплату витрат, зробити це необхідно до 31 грудня 2022 року. Також Ольга Будзан нагадала, що отримати податкову знижку можна за витрати навчання, страхування, іпотеку, репродуктивні технології, у випадку витрат на лікування від Covid тощо.    Як успіхи колеги?