Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкові новини - на зустрічах з платниками в Рогатинській ДПІ

опубліковано 16 вересня 2022 о 15:38

Про можливість проведення звірки з податку на нерухоме майно та земельного податку, право на податкову знижку та податкову амністію розповіла під час зустрічей з платниками податків начальник Рогатинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Тетяна Холява.

Зокрема, за словами посадовиці, якщо у повідомленні-рішенні на сплату майнових податків громадянин виявить розбіжності щодо площі, адреси чи інших даних, він може звернутися до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації та провести звірку. У разі підтвердження розбіжностей – буде проведений перерахунок. Сплатити нараховані суми земельного податків та податку на нерухомість потрібно протягом 60 календарних днів з дня отримання рішення.

Також Тетяна Холява звернула увагу, що громадяни, які торік сплачували за своє навчання, або навчання своїх дітей мають право на податкову знижку. Для цього їм необхідно до 31 грудня 2022 року подати декларацію про майновий стан і доходи. Разом з декларацією треба надати копію договору про навчання, копії квитанцій про оплату, довідку про заробітну плату. За словами посадовиці, подати декларацію можна як особисто, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника податків.    

Крім цього, керівник Рогатинської ДПІ нагадала про податкову амністію. Зокрема зазначила, що громадяни мають змогу легалізувати свої статки, при придбанні яких податки не сплачувались. Щоб скористатися цією можливістю громадянам необхідно подати одноразову декларацію в електронному вигляді і сплатити одноразовий збір. Сума одноразового збору залежить від вартості об’єкту та країни, в якій він знаходиться, адже, за словами Тетяни Холяви, декларуванню підлягають активи, які знаходяться як на території України, так і за її межами.

Також посадовиця звернула увагу, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадян, які мають право на таке декларування. Скористатись своїм право вони можуть до 01 березня 2023 року.