Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Івано-Франківські податківці розповіли платникам на семінарі про податкові новації

опубліковано 14 вересня 2022 о 14:22

Нещодавно фахівці Івано-Франківської державної податкової інспекції провели семінар для платників податків з питань одноразового добровільного декларування, застосування РРО та ПРРО та інших новацій податкового законодавства.

На семінарі заступник начальника Івано-Франківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Олена Мухіна повідомила присутніх про продовження терміну кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування до 1 березня 2023 року та зазначила, що громадяни мають  можливість легалізувати власні неоподатковані активи за пониженими ставками. Сплачений одноразовий збір у рамках податкової амністії йде до державного бюджету, з якого фінансується обороноздатність нашої країни.

За її словами, декларуванню підлягають активи, розміщені на території України чи за її межами, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Посадовець зазначила, що декларація подається виключно в електронній формі з дотриманням  вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Крім того, Олена Мухіна поінформувала учасників заходу про зміни до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій. Також ознайомила з процедурою підтвердження платниками податків можливості чи неможливості до припинення або скасування воєнного стану на території України своєчасного виконання податкового обов’язку щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів.

На семінарі розглядались також і зміни у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО, які набули чинності з початку поточного року. Олена Мухіна наголосила платникам на необхідності завчасної реєстрації РРО чи програмних реєстраторів розрахункових операцій у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавства України, а також своєчасного та повного подання форми 20-ОПП. Також посадовець надала відповіді на актуальні питання платників щодо реєстрації та експлуатації РРО та ПРРО, проведення фактичних перевірок та застосування фінансових санкцій в період воєнного часу.

На завершення заходу посадовець звернула увагу присутніх на необхідності подання заяви за формою 5–ДР у випадку зміни реєстраційних даних платника, таких як адреса місця реєстрації, зміна прізвища. Адже недостовірність таких даних може бути однією з причин неотримання інформації про нарахування майнових податків та виникнення податкового боргу.