Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці розповіли на семінарі платникам Городенківщини про зміни у податковому законодавстві

опубліковано 13 вересня 2022 о 14:56

Начальник Городенківської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Руслан Колодій нещодавно провів семінар для платників податків з питань змін у податковому законодавстві в умовах воєнного стану.

На семінарі керівник податкової інспекції розповів платникам про основні норми законів України № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» та № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», а також про інші новації податкового законодавства. Зокрема, про відновлення проведення камеральних перевірок податкової звітності, своєчасності реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в єдиному реєстрі податкових накладних, своєчасності подання податкових декларацій та сплати узгоджених сум податкових зобов'язань. Крім того податківець нагадав про порядок проведення фактичних перевірок та застосування підприємцями РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків за готівку.

Ще Руслан Колодій зазначив, що для оперативного розгляду питань працює комунікаційна податкова платформа та надав детальну інформацію про її роботу.

Також, посадовець звернув увагу платників, що Верховна рада України 15 серпня 2022 року прийняла рішення про продовження терміну податкової амністії ще на півроку, тобто до 1 березня 2023 року. Тож тепер громадяни, які планували подати одноразову декларацію, матимуть для цього ще достатньо часу. За його словами скористатися одноразовим декларуванням можуть лише резиденти України, а декларуванню підлягають грошові кошти, майно, предмети мистецтва та антикваріату, ювелірні вироби, цінні папери та інші активи. Однак, не підлягають декларуванню, активи, які розташовані на території країни-агресора.

Керівник податкової інспекції наголосив, що сплатити одноразовий збір необхідно в 30 денний термін з моменту подання декларації, однак якщо декларант не має змоги сплатити в такий термін всю суму, він може розтермінувати платіж на 3 роки рівними платежами. Декларант, який сплатив вчасно і в повному обсязі визначену суму одноразового збору звільняється від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

На завершення семінару учасники заходу отримали відповіді на додаткові запитання з питань оподаткування та інформаційні листівки з роз'ясненнями щодо застосування РРО чи ПРРО та одноразового добровільного декларування активів.