Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни в податковому законодавстві та практичне застосування норм ПКУ розглянули на семінарі податківці та платники податків Рожнятівщини

опубліковано 12 вересня 2022 о 14:35

Під час семінару начальник Рожнятівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Михайло Гирда з платниками району обговорив новації, а також актуальні питання податкового законодавства.

Зокрема, питання застосування підприємцями РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків за готівку. При цьому начальник ДПІ наголосив на тому, що підприємці, які торгують алкоголем повинні використовувати РРО, які включені до Державного реєстру та які відображають у фіскальних касових чеках цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку, якими марковані алкогольні напої. У разі ж проведення суб’єктами господарювання розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій або через програмні РРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості, до них застосовуватимуться фінансові санкції у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн.).

Крім того, наголосив Михайло Гирда, порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, – тягне за собою накладення штрафу на осіб, які здійснюють розрахункові операції, від двох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, якщо впродовж року були повторно вчинені порушення, то розмір штрафних санкцій уже застосовуватиметься вищий – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Особливу увагу на семінарі було також приділено роз’ясненню норм кампанії добровільного декларування активів громадян, проведення якої передбачено Законом України від 15 червня 2021 року №1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Податківці зазначили, що декларування активів здійснюється виключно за бажанням громадянина, який має право на таке декларування, та декларація подається до Державної податкової служби України безпосередньо платниками через сервіс «Електронний кабінет».

Також на семінарі нагадали присутнім про їхнє право на отримання податкової знижки від держави за певні види понесених ними торік витрат, однак зазначили, що претендувати на неї можуть виключно ті громадяни, які є платниками ПДФО, тобто мають офіційні оподатковані доходи, в основному у вигляді заробітної плати.

Також Михайло Гирда ознайомив платників зі змінами в податковому законодавстві, що запроваджені на час воєнного стану, зокрема про можливість перейти на 3 групу спрощеної системи оподаткування зі ставкою 2 відсотки.

А ще поінформував про роботу Комунікаційної податкової платформи, яка створена для надання практичної оперативної допомоги платникам податків.