Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Городенківщини інформують платників про чергові податкові новації

опубліковано 12 вересня 2022 о 12:30

Під час зустрічі начальника Городенківської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Руслана Колодія з бізнесом району основними темами, які обговорювали, стали одноразове добровільне декларування доходів громадян, так звана податкова амністія, та впровадження платіжних засобів при проведенні розрахунків з покупцями.

Зокрема, керівник інспекції проінформував, що добровільно задекларувати свої статки, та почати податкову історію з чистого аркушу можна ще впродовж пів року, оскільки одноразове добровільне декларування продовжено – до 1 березня 2023 року. Раніше передбачалося проведення такого декларування до 1 вересня 2022 року. Крім того, повідомив, що у разі вибору декларантом пролонгованої сплати такого збору трьома рівними частинами, сплата першого платежу здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання декларації, другого платежу – до 1 травня 2024 року, третього – до 1 травня 2025 року.  

Податківець наголосив, що одноразове декларування відбувається шляхом подання одноразової декларації до Державної податкової служби України через Електронний кабінет. Водночас зауважив, що фізичні особи, які мають намір скористатися правом на одноразове декларування, при декларуванні готівкових коштів спершу звертаються до банку для відкриття поточного рахунку із спеціальним режимом використання та розміщення на них таких коштів до початку подання декларації.

Нагадав посадовець, що наразі декларувати статки з яких раніше не сплачено податок можна на більш привабливих умовах та за нижчими податковими ставками. Приміром замість сплати з доходу 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору, з наявних у громадян активів на території України ставка збору становитиме лише 5%, із закордонних – 9%.

Також в ході зустрічі Руслан Колодій звернув увагу бізнесу, що торгівці, мають надати можливість споживачам обрати будь-яку форму оплати,  відповідно, забезпечити не тільки готівкові, а й безготівкові розрахунки. Зокрема, мають застосовувати платіжні термінали з 2023 року торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб. З 2024 року такий обов’язок виникне у  населених  пунктах  з  чисельністю  населення – від 5 до 25 тис. осіб, а з 2025 року – менше ніж 5 тис. осіб. Щодо торгівців, які здійснюють діяльність на І групі платника єдиного податку такий обов’язок виникне з 2026 року.

Водночас посадовець нагадав і про застосування РРО. Зокрема, ті підприємці, які торгують підакцизним товаром – РРО є обов’язковим. При цьому, зазначив, що придбання традиційного касового апарату потребує значних коштів, тому для економії вони можуть обрати альтернативу та використовувати безкоштовний сервіс – програмний РРО від податкової служби.

Також Руслан Колодій зауважив, що для того щоб працювала економіка країни, і забезпечувались надходження до бюджетів, для платників, у яких є можливість, відновлено обов’язок сплати податків. Привернув увагу і до сплати майнових податків громадянами, та наголосив, що незабаром, а саме до середини жовтня, вони отримуватимуть податкові повідомлення-рішення, та звернувся із проханням своєчасної їх сплати для більшої фінансової спроможності місцевих громад.