Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Рогатинщини роз’яснюють платникам податкове законодавство

опубліковано 09 вересня 2022 о 14:48

Як задекларувати грошові активи, придбані за кошти, податки з яких не були сплачені, як провести звірку якщо виявлено неточність у податковому повідомленні-рішенні на сплату податку на нерухомість, та як скористатися правом на податкову знижку розповіла на зустрічі з платниками податків начальник Рогатинської ДПІ Тетяна Холява.

Як зазначила посадовиця, правом на подання одноразової добровільної декларації може скористатися фізична особа, яка має у власності грошові кошти в сумі понад 400 тис. грн., нерухомість, або рухоме майно, яке знаходиться на території України або ж за її межами і які придбані за кошти, з яких не були сплачені податки.

Щоб задекларувати готівкові кошти, декларанту необхідно попередньо розмістити їх на рахунок в одному з банків України. Якщо декларується будинок, квартира чи земельна ділянка - необхідно визначити базу для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, тобто в декларації зазначити суму витрат на придбання такого об’єкта декларування або вартість, визначену на підставі оцінки майна та майнових прав, фінансових інструментів, інших активів. При цьому Тетяна Холява звернула увагу, що оцінка об’єктів декларування проводиться відповідно до законодавства країни, де знаходиться такий актив.

Керівник ДПІ наголосила, що подати декларацію можна виключно в електронному вигляді через меню Електронного кабінету платника податків. Окрім того зазначила, що участь у податковій амністії є добровільною справою кожного. Однак, скориставшись таким правом, платник захистить себе від адміністративної, кримінальної та фінансової відповідальності за вчинені в минулому порушення податкового законодавства. Крім цього звернула увагу, що термін подання одноразової декларації продовжено до 1 березня 2023 року.

Нагадала Тетяна Холява і про можливість платників провести звірку у разі виявлення неточностей у податковому повідомленні-рішенні на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки чи земельного податку. Для її проведення необхідно пред’явити оригінали документів, що підтверджують право на володіння майном.

Також посадовиця нагадала про право громадян на податкову знижку, скористатися якою можна до кінця року, поінформувала про Комунікаційну податкову платформу, метою роботи якої є швидке вирішення актуальних питань громадськості і бізнес - спільноти та прийняття відповідних управлінських рішень.