Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про право громадян на одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів та інші питання податкового законодавства розповіли податківці Коломийської ДПІ

опубліковано 02 вересня 2022 о 09:21

Під час зустрічі з приватними підприємцями заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк розповіла, що з 1 вересня 2021 року громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, набутих до 1 січня 2021 року, і з яких не були сплачені податки і збори. При цьому зазначила, що декларуванню підлягають активи як на території України так і за її межами.

Мирослава Бундзяк зазначила, що до активів, які декларант може задекларувати належать: валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, зокрема об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Також розповіла за якими ставками оподатковуються задекларовані об’єкти та як визначити базу оподаткування.

Крім цього звернула увагу, що у разі декларування готівки декларанту спочатку необхідно розмістити її на спеціальному рахунку в банку, а вже потім подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Як зазначила Мирослава Бундзяк, одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається декларантом в електронній формі, сплачується одноразовий збір протягом тридцяти календарних днів з дати подання декларації. Також додала, якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Під час зустрічі також обговорили питання застосування підприємцями РРО або ПРРО при здійсненні розрахунків за готівку. При цьому Мирослава Бундзяк наголосила на тому, що підприємці, які торгують алкоголем повинні використовувати РРО, які включені до Державного реєстру та які відображають у фіскальних касових чеках цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку, якими марковані алкогольні напої.

Крім цього, нагадала про право громадян на податкову знижку у разі здійснення витрат, передбачених Податковим кодексом.