Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про наповнення бюджетів громад та зміни податкового законодавства в умовах воєнного стану говорили податківці Калуської ДПІ та представники територіальних громад

опубліковано 10 травня 2022 о 10:11

Податківці Калуської ДПІ нещодавно провели зустріч з керівниками фінансових відділів Верхнянської, Калуської, Войнилівської, Новицької територіальних громад, на якій обговорили співпрацю щодо забезпечення надходжень до місцевих бюджетів  під час  воєнного стану в Україні.

Як зазначила начальник Калуської ДПІ Лілія Прокопів, податкова інспекція працює в штатному режимі та забезпечує адміністрування податків і зборів. За її словами, сьогодні наповнення місцевих бюджетів є одним з важливих завдань, які стоять перед керівництвом громад та податковою службою. Адже від виконання цього завдання залежить і функціонування громад, і підтримка обороноздатності нашої країни.  

Лілія Прокопів ознайомила представників громад з основними змінами в оподаткуванні, які відбулись в зв’язку із введенням воєнного стану. Зокрема зазначила, що законодавством надано право спрощенцям 1 та 2 груп не сплачувати єдиний податок до завершення або скасування воєнного стану. Водночас звернула увагу, що платники повинні розуміти, що несплата податку суттєво зменшить надходження до бюджетів громад, а відтак може негативно позначитися на належному функціонуванні громад.  В зв’язку з цим, звернулась до представників громад теж інформувати бізнес про важливість виконання податкових зобов’язань. 

Також керівник Калуської ДПІ звернула увагу, що платники податків, які здійснюють роздрібний продаж товарів за готівку повинні забезпечувати громадянам можливість здійснювати розрахунки через платіжні термінали. В основному це стосується Калуської ОТГ, кількість жителів якої перевищує 25 тисяч осіб. При цьому наголосила, що з 17 березня законодавством відновлено проведення фактичних перевірок і одним із питань, які підлягають перевірці – є застосування платіжних терміналів.  

Про сплату майнових податків та заборгованих сум як одних з важливих джерел наповнення місцевих бюджетів, розповіла начальник Калуського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Марія Місюра.  Посадовиця надала представникам громад переліки громадян, які у минулих роках не сплатили податкові зобов’язання з податку на нерухоме майно та земельному податку та порекомендувала проводити зустрічі з такими боржниками з метою  роз’яснення важливості сплати податків та забезпечення погашення податкового боргу. 

Також Марія Місюра рекомендувала представникам громад щомісячно подавати до Калуської ДПІ інформацію щодо діючих договорів оренди на землю та переліки громадян, які надають земельні ділянки (паї) в оренду. Крім того, необхідно проаналізувати, кількість громадян, які відповідно до законодавства, мають право на пільгу зі сплати земельного податку.

Крім цього, посадовиця звернула увагу на ще одному джерелі наповнення місцевих бюджетів – на залученні до декларування громадян, які в 2021 році отримували неоподатковувані доходи. Посадовиця зазначила, що такі громадяни повинні подати до податкової інспекції декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. При цьому зазначила, що термін подання декларації продовжено на шість місяців після  завершення або скасування воєнного стану.

Крім цього посадовиця нагадала, що до 1 вересня 2022 року в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування, під час якої громадяни можуть сплатити податок з неоподатковуваних доходів за нижчими ставками.