Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про нововведення в податковому законодавстві розповіли на зустрічі Рожнятівські податківці

опубліковано 25 січня 2022 о 13:10

В приміщенні Центру надання адміністративних послуг Рожнятівської селищної ради 24.01.2022 року відбулась зустріч працівників центру, підприємців - відвідувачів та начальника Рожнятівської ДПІ Михайла Гирди щодо нововведень у податковому законодавстві у 2022 року.

 Посадовець роз’яснив присутнім про застосування платниками податків РРО чи ПРРО, обов’язкове ведення обліку товарних запасів та декларування доходів отриманих протягом 2021 року.

Михайло Гирда зазначив, що з 01 січня 2022 року всі платники єдиного податку ІІ-IV груп, які здійснюють розрахункові операції за готівку, зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО та відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям, незалежно від видів діяльності та обсягу доходів. Спрощенці  I групи та ті, які здійснюють продаж товарів (крім підакцизних) на території села при дотриманні певних обмежень, передбачених законодавством, мають право не використовувати касові апарати.  

Начальник інспекції звернув увагу і на особливостях застосування ПРРО – безкоштовного програмного реєстратора, який можна завантажити з сайту ДПС України на будь-який наявний гаджет чи персональний комп’ютер.

Михайло Гирда зауважив, що платники, які бажають зареєструвати програмні РРО можуть отримати інформаційну підтримку в податковій службі, а також за допомогою можуть звернутись до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації.

Окрім того, посадовець проінформував про обов’язок ведення обліку товарних запасів підприємцями  платниками єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платниками єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ.

В ході зустрічі  податківець перелічив види доходів, які необхідно задекларувати громадянам до 1 травня 2022 року і нагадав, що в цьому році слід декларувати доходи отримані в 2021 році.

Наостанок начальник інспекції нагадав про право громадян на одноразове декларування, вручив присутнім пам’ятки, які містять важливу інформацію щодо порядку застосування РРО чи ПРРО та переліку доходів, які необхідно задекларувати до 1 травня 2022 року.