Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергова зустріч з платниками Коломийщини

опубліковано 25 січня 2022 о 10:35

Відбулася чергова зустріч з питань практичного застосування та реєстрації РРО чи ПРРО фахівців Коломийської ДПІ  з фізичними особами – підприємцями, які здійснюють торгівлю у приміщенні ТОВ «Універмаг Коломия».

Заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк звернула увагу, що з 1 січня 2022 року всі підприємці – платники єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, які здійснюють розрахунки за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО, відповідно повинні видавати фіскальні чеки покупцям.

Наразі, за словами посадовиці, від обов’язкової фіскалізації звільнені “спрощенці” I групи та суб’єкти господарювання, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості, за умови дотримання ними певних обмежень, передбачених законодавством.

Посадовиця нагадала, що фізичні особи-підприємці  платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Найбільше зацікавило платників  практичне заняття, як завантажити ПРРО на електронний пристрій. Під час зустрічі платникам роз'яснили, що вони мають можливість використовувати як апаратний, так і програмний РРО – це може бути програма, чи додаток на смартфон, планшет, комп’ютер, який дозволяє з будь-якого пристрою сформувати розрахунковий документ. Відповідне програмне забезпечення надається ДПС суб’єктам господарювання безкоштовно. 

Також з підприємцями обговорили особливості одноразового добровільного декларування. Зокрема, які активи необхідно декларувати, особливості декларування готівкових коштів, застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.

Насамкінець платникам нагадали про початок кампанії декларування доходів отриманих впродовж 2021 року, яка триватиме до 1 травня 2022 року.