Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові нововведення обговорили з платниками податків в Івано-Франківській ДПІ

опубліковано 25 січня 2022 о 09:45

Хто з платників податків з 1 січня 2022 року повинен використовувати у своїй діяльності касовий апарат, який порядок ведення товарного обліку, які доходи необхідно задекларувати громадянам до 1 травня 2022 року та ряд інших питань обговорили під час зустрічі начальник Івано-Франківської ДПІ  Олександра Михайловська та суб’єкти господарювання Івано-Франківщини.

Зокрема, начальник податкової інспекції звернула увагу на необхідності використання РРО чи ПРРО платниками податків спрощеної системи оподаткування II-ІV груп, які здійснюють готівкові розрахунки. Однак, зауважила, що наразі не застосовувати касові апарати можуть підприємці сільської місцевості, річний обсяг виручки у яких не перевищує 167розмірів мінімальної заробітної плати та фізичні особи – підприємці, які перебувають на спрошеній системі оподаткування I групи.

Також Олександра Михайловська нагадала присутнім про те, що з 26 листопада ц.р. затверджено новий Порядок ведення товарного обліку, який передбачає обов’язок вести облік товарних запасів підприємцям, які здійснюють розрахункові операції в готівковій або безготівковій формі із застосуванням електронних платіжних засобів та перебувають на загальній системі оподаткування, або ж на спрощеній 3 групи та є платниками ПДВ. Окрім того, нові правила обліку поширюються на підприємців єдиного податку будь-якої групи, які торгують технічно складними побутовими товарами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення або ж ювелірними і побутовими виробами.

Начальниця  Івано-Франківської податкової нагадала присутнім, що з 1 січня 2022 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, які отримані впродовж 2021 року. Олександра Михайловська поінформувала, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні ними спадщини, подарунків, отриманих не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення, доходів від здавання в оренду майна іншій фізичній особі, доходів від операцій з продажу чи обміну рухомого майна, доходів від продажу сільськогосподарської продукції, іноземних доходів чи нецільової благодійної допомоги, доходів від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту.

Також декларації про майновий стан і доходи мають подати самозайняті особи, зокрема, приватні нотаріуси, адвокати, аудитори та особи, які в минулому році отримували дохід від своєї діяльності, але не були зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності.