Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування РРО розповідали підприємцям на зустрічі податківці Коломийщини

опубліковано 24 січня 2022 о 09:29

З основними новаціями щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО ознайомила підприємців під час зустрічі заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк.

За словами посадовиці, з 01.01.2022 року фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку 2-4 групи при продажу товарів, робіт, послуг зобов’язані  застосовувати  РРО або ПРРО. Також звернула увагу, що фізичні особи-підприємці платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів.

Водночас зазначила, що спрощенці І групи і підприємці, що здійснюють роздрібний продаж товарів, крім підакцизних, на території села не зобов’язані застосовувати касові апарати, однак, останнім необхідно вести КОРО та РК.

Крім цього, Мирослава Бундзяк розповіла, що підприємці можуть використовувати програмний РРО, що є альтернативою класичному РРО. За її словами, програмні РРО є простішими у використанні, а безкоштовне програмне забезпечення можна завантажити на будь-який гаджет. Посадовиця розповіла де можна завантажити програмний продукт та як ним користуватися та зазначила, що з усіма інструкціями можна ознайомитись на вебпорталі ДПС України.

Також Мирослава Бундзяк розповіла про право громадян на податкову амністію. За словами посадовиці, з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року громадяни мають змогу легалізувати свої статки, при придбанні яких податки не сплачувались. До активів, які підлягають декларуванню відносяться валютні цінності, цінні папери, рухоме та нерухоме майно тощо. Для реалізації свого права на одноразове декларування необхідно подати одноразову декларацію в електронному вигляді і сплатити одноразовий збір від суми задекларованих активів.

Крім цього, посадовиця нагадала про щорічну кампанію декларування доходів громадян, яка триватиме до 1 травня.