Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові новації за “круглим столом” обговорили податківці та підприємці Верховинщини

опубліковано 14 січня 2022 о 10:08

Зміни до податкового законодавства, що відбулися впродовж останнього часу, вимагають детального роз’яснення для платників податків, адже нововведення дещо змінюють і правила ведення податкового обліку суб’єктами господарювання.

Тож власне зміни, які відбулися в Податковому кодексі, й стали темою обговорення керівника Верховинської ДПІ з місцевими платниками.

Насамперед Оксана Ясінська наголосила присутнім на обов’язковості застосування з 1 січня ц.р. касових апаратів платниками єдиного податку другої – четвертої груп у разі здійснення ними готівкових розрахунків. Нагадала посадовиця й про відповідальність, яка передбачена за незастосування РРО чи ПРРО платниками під час проведення розрахункових операцій.

Цікавив присутніх і порядок реєстрації програмних РРО - аналогів традиційних реєстраторів, які можна безкоштовно завантажити на вебпорталі ДПС України.

Що ж до нового порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, то його повинні вести фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ. Решта “єдинників”  можуть не застосовувати такий облік товарів.

Під час заходу начальник Верховинської ДПІ Оксана Ясінська розповіла присутнім про основні норми Закону України від 15.06.2021 р. № 1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету та надала практичні рекомендації щодо заповнення спеціальної одноразової декларації за допомогою сервісу «Електронний кабінет». До речі, як зауважила Оксана Ясінська, Е-кабінет платника – зручний мобільний сервіс, який дозволяє платнику отримати необхідну податкову інформацію чи подати податкову звітність в режимі он-лайн

Також посадовець звернула увагу на переваги сплати податків і зборів, єдиного внеску до бюджету з використанням єдиного рахунку.

Податкова служба, зазначила Оксана Ясінська, завжди готова надавати будь-яку консультаційну допомогу платникам податків щодо податкового застосування і одним з методів ефективної взаємодії платника та податкової називає проведення роз’яснювальної роботи податківцями безпосередньо на місцях провадження діяльності суб’єктів господарювання. У такий спосіб підприємці можуть отримати необхідну інформацію не витрачаючи час на відвідування податкової.