Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок застосовувати РРО нагадали підприємцям податківці Богородчанщини

опубліковано 13 січня 2022 о 17:02

Керівник Богородчанської ДПІ Любов Грицак відвідала торгові центри «C&K store» та «Світанок», де по спілкувалась з підприємцями та нагадала їм про те, що з 1 січня 2022 року при продажу товарів необхідно застосовувати касові апарати та видавати покупцям фіскальні чеки.

Зокрема розповіла, що обов’язок щодо використання РРО мають платники єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки, а також ті, хто реалізує складну побутову техніку, що підлягає гарантійному ремонту, чи лікарські засоби та вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння.

Водночас звернула увагу, що не потрібно використовувати РРО спрощенцям 1 групи. Також мають право не використовувати РРО чи ПРРО (за умови використання РК та КОРО) підприємці, які здійснюють продаж товарів (крім підакцизних) на території села за умови, що річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП (у 2022 році – 1 085 500 грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ, така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари, або такими фізичними особами-підприємцями не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет, або сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

Посадовиця зазначила, що підприємці можуть використовувати як традиційні РРО так і програмні РРО. Водночас звернула увагу, що використання ПРРО є простішим та не потребує значних фінансових затрат.  

Також Любов Грицак повідомила, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку третьої групи, які зареєстровані платниками податку на додану вартість та підприємцями другої - четвертої груп, які здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення, реалізацію ювелірних виробів крім застосування РРО повинні вести облік товарних запасів.

Крім цього, начальник Богородчанської ДПІ розповіла про одноразове декларування активів. Зокрема про те, хто може скористатись правом на одноразове декларування, які активи підлягають декларуванню за якими ставками та як подати одноразову декларацію.

Нагадала Любов Грицак і про кампанію декларування доходів, отриманих громадянами у минулому році, і про електронні сервіси  ДПС, зокрема про Електронний кабінет, і про переваги звітування в електронному вигляді.

Насамкінець, Любов Грицак наголосила на важливості сплати податкових зобов’язань та закликала підприємців бути сумлінними платниками, вчасно сплачувати податки та не допускати виникнення податкового боргу.