Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Косівщини роз’яснюють платникам новації податкового законодавства

опубліковано 13 січня 2022 о 15:48

На черговій зустрічі з підприємцями Косівщини начальник Косівської ДПІ Оксана Мельниченко розповіла присутнім про новації податкового законодавства, які набули чинності з 1 січня 2022 року.

Першочергово посадовиця нагадала про обов’язкове застосування касових апаратів платниками єдиного податку 2-4 груп, які здійснюють реалізацію товарів за готівку. За словами Оксани Мельниченко, сьогодні платники податків можуть вибирати, який вид касового апарату їм використовувати: традиційний чи програмний. «Податковою службою розроблено безкоштовне програмне забезпечення, завантажити яке можна на веб-порталі служби, - сказала керівник Косівської ДПІ та додала: Також на веб-порталі платники мають змогу ознайомитись з відеоінструкціями, які допоможуть їм отримати роз’яснення щодо застосування ПРРО тощо».

Також розповіла для яких категорій підприємців касові апарати наразі не є обов’язковими.  За її словами, це – спрощенці I групи та  ФОПи, які здійснюють торгівлю в сільській місцевості з дотриманням певних умов, передбачених законодавством.

Крім цього Оксана Мельниченко розповіла про запровадження обов’язку для платників єдиного податку вести облік товарних запасів. Зокрема зазначила, що з 27 листопада 2021 року такий облік зобов’язані вести підприємці – платники єдиного додатку ІІ – ІV груп, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Посадовиця детально розповіла, що таке облік товарних запасів, у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо.

А ще Оксана Мельниченко розповіла присутнім платникам про податкову амністію. Зокрема поінформувала, хто має право нею скористатися, які об’єкти підлягають декларуванню та за якими ставками. Водночас звернула увагу, що громадяни самостійно приймають рішення скористатися їм податковою амністією чи ні, наголосивши, що використавши таке право фізична особа звільняється від відповідальності за несплату податків.

Також керівник Косівської ДПІ нагадала підприємцям про те, що з 1 січня розпочалась кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2021 році.  

На завершення зустрічі розповіла про можливості сервісу «Електронний кабінет» та про переваги подання звітності в електронному вигляді.