Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про застосування реєстраторів розрахункових операцій, деклараційну кампанію – 2022 та одноразове добровільне декларування податківці розповіли на семінарі в Коломийській ДПІ

опубліковано 12 січня 2022 о 14:38

В Коломийській ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області відбувся семінар для фізичних осіб – підприємців Коломийщини. Захід провели начальник Коломийської ДПІ Іван Кирик та начальник Коломийського відділу електронних сервісів управління електронних сервісів ГУ ДПС в області Богдан Кулик.

Керівник Коломийської ДПІ розповів присутнім про застосовування реєстрів розрахункових операцій. Зокрема наголосив, що з 1 січня 2022 року підприємці, які є платниками єдиного податку ІІ-ІV груп зобов’язані застосовувати РРО чи ПРРО. «Звільняються від обов’язку фіскалізації спрощенці І групи та ФОПи, підприємці, які здійснюють діяльність в сільській місцевості, річний обсяг виручки яких не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, однак такі ФОПи повинні вести книгу обліку розрахункових операцій та РК», - зазначив посадовець.

Про застосування програмного РРО розповів Богдан Кулик.  За словами посадовця, програмне забезпечення, розроблене ДПС України є зручним у використанні, швидким та може працювати в режимах оф та онлайн. Встановити ПРРО можна безкоштовно на будь-який гаджет: телефон, планшет чи ноутбук.

За словами посадовця, якщо підприємець має декілька місць  продажу товару, то ПРРО застосовується на кожному такому місці.

Також Богдан Кулик зазначив, що реєстрація ПРРО здійснюється за заявкою платника податків, яка подається в електронній формі. У разі виникнення питань щодо реєстрації РРО податківець порекомендував  звертатись до Центру обслуговування платників Коломийської ДПІ.

Крім цього, підприємцям розповіли про запровадження з 21.11.2021 року ведення обліку товарних запасів. Зокрема, Іван Кирик розповів, хто з підприємців, у тому числі платників єдиного податку, повинен вести облік товарних запасів відповідно до Порядку затвердженого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496 та як заповнювати книгу обліку товарних запасів.

На завершення заходу керівник Коломийської ДПІ повідомив про початок кампанії декларування доходів громадян, отриманих в 2021 році та нагадав, що триває одноразове (добровільне) декларування. За словами посадовця, громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть легалізувати такі активи, подавши одноразову декларацію та сплативши одноразовий збір і скористатися таким правом  громадяни мають змогу до 1 вересня п.р.