Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Коломийщини продовжують інформаційну кампанію з одноразового декларування

опубліковано 03 грудня 2021 о 11:09

Для чого проводиться одноразове декларування, хто та яким чином може ним скористатися розповіла платникам податків на семінарі заступник начальника Коломийської ДПІ Мирослава Бундзяк.

За словами посадовиці, скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи - резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування чи на момент нарахування доходів, за рахунок яких були отримані об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків. 

Серед активів, які підлягають декларуванню Мирослава Бундзяк назвала: валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме та нерухоме майно, в т.ч. об'єкти незавершеного будівництва, частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном.

Водночас зауважила, що не можуть бути об'єктами декларування активи,  які знаходяться на рахунках фінансових установ або розташовані на території країни, визнаною державою – агресором згідно із законом чи мають джерело походження з такої країни.

Також розповіла платникам про механізми подання (спеціальної) добровільної декларації та визначення об’єкта декларування. Вона наголосила, що участь у спеціальному декларуванні є виключно добровільною, а декларанти звільняються від адміністративної та фінансової відповідальності після сплати спеціального збору.

За словами посадовиці, декларація подається виключно в електронному вигляді до 1 вересня 2022 року та  є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

На завершення заходу Мирослава Бундзяк пояснила переваги електронних сервісів ДПС, які забезпечують дистанційне спілкування з податковою та значно спрощують отримання адміністративних послуг, довідок, подання звітності. Зокрема, за допомогою сервісів «InfoTAX», «ЗІР», сторінок в соціальних мережах Facebook платники можуть першими отримувати анонси та роз’яснення фахівців, новини податкової та іншу корисну інформацію.