Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Надвірнянщини розповіли працівникам банку про одноразове декларування

опубліковано 03 грудня 2021 о 10:49

Днями  начальником  Надвірнянської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Василем Гнатюком проведено зустріч з керівником та працівниками Надвірнянського відділення ощадбанку.

На зустрічі були розглянуті питання одноразового (спеціального) добровільного декларування та запровадження з 1 січня 2021 року єдиного рахунку для сплати податків.

Посадовець наголосив, що Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-IX створює стимули для легалізації доходів, прихованих від оподаткування та сприятиме залученню в економіку України додаткових ресурсів.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання неоподаткованих доходів, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Процедура декларування – абсолютно добровільна, більш того – декларант не повинен підтверджувати джерела своїх доходів. Але податкова амністія стосується лише активів, які були здобуті до 1 січня 2021 року. Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори по майну, яке задекларує, держава гарантуватиме йому звільнення від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства.

Також, Василь Гнатюк розповів про об’єкти, які підлягають декларуванню, за якими ставками оподатковуються доходи, в які терміни необхідно сплачувати податок, які об’єкти звільняються від оподаткування, а також про терміни сплати одноразового збору та юридичні наслідки для декларантів.

За словами посадовця, добровільна декларація подається виключно в електронній формі засобами електронного зв’язку через електронний кабінет, в якому запроваджено новий режим, з дотриманням вимог законів України “Про електронні документи та електронний документообіг” та “Про електронні довірчі послуги”. Електронний кабінет забезпечує декларанту допомогу при заповненні декларації, отриманні інформації щодо заповнення розділів декларації, заповненні та надсиланні декларації.

Крім цього, Василь Гнатюк розповів про можливість платників сплачувати поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску податки і збори через єдиний рахунок.

При цьому зазначив, для того, щоб перейти на сплату податків через єдиний рахунок, необхідно подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» через Електронний кабінет та отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. Крім того, потрібно надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку.