Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На зустрічі зі спрощенцями податківці Надвірнянщини розповіли про новації податкового законодавства

опубліковано 06 грудня 2021 о 16:08

Про застосування РРО чи ПРРО платниками єдиного податку, порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, електронні сервіси ДПС України та одноразове декларування розповіли на зустрічі з фізичними особами  підприємцями - платниками єдиного податку начальник Надвірнянської ДПІ Василь Гнатюк та начальник Тисменицького відділу електронних сервісів управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Івано-Франківській області  Марія Модіна.

Зокрема, начальник Надвірнянської ДПІ Василь Гнатюк розповів коли платники єдиного податку повинні використовувати касові апарати, а в яких випадках РРО, ПРРО не застосовуються та яка відповідальність передбачена за  використання РРО  чи  ПРРО з порушенням чинного законодавства. Навів переваги використання програмних РРО.

Також посадовець повідомив, що з 26 листопада 2021 року суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування 2-4 групи, зобов’язані вести облік товарних запасів, шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною обліку.

Начальник Тисменицького відділу електронних сервісів управління електронних сервісів Головного управління ДПС в Івано-Франківській області  Марія Модіна розповіла про можливості сервісу «Електронний кабінет», переваги подання звітності в електронному вигляді, а також новації в порядку функціонування Електронного кабінету.

Окрім того, Марія Модіна  зауважила, що представники бізнесу за допомогою Електронного кабінету можуть отримати адміністративні послуги, що є особливо актуально під час карантинних обмежень.

Ознайомила присутніх з сервісом InfoTax, який працює через месенджери Telegram і Viber та надає інформацію про стан розрахунків з бюджетом, реєстраційні та облікові дані, результати обробки документів, строки подання звітності та сплати податків.

Крім цього, Василь Гнатюк ознайомив з особливостями добровільного декларування активів фізичними особами, з яких не сплачені податки та збори.

За його  словами, з 1 вересня п.р. громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори. При цьому зауважив, що в добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Детально розповів про активи, які необхідно декларувати, про особливості декларування готівкових коштів, самостійного визначення декларантом вартості об’єкту та застосування ставок збору з одноразового декларування, а також про порядок подання одноразової декларації та терміни сплати податкових зобов’язань.

Повідомив, що кампанія із добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб триватиме до 1 вересня наступного року.

Наголосив присутнім про можливість сплати податків платежів, єдиного внеску через єдиний рахунок.