Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці розповіли медикам Надвірнянщини про одноразове декларування активів

опубліковано 25 листопада 2021 о 11:33

Нещодавно начальник Надвірнянської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Василь Гнатюк на зустрічі з керівником Надвірнянської центральної районної лікарні Сергієм Ємельянчуком обговорили норми законодавства про одноразове добровільне декларування активів.

Василь Гнатюк розповів про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яка розпочалася з 1 вересня 2021 року та триватиме до 1 вересня 2022 року. Зокрема, які об’єкти можна декларувати, за якими ставками, хто може подати декларацію та які громадяни не мають права подавати одноразову добровільну декларацію.

«Відповідно до Податкового кодексу України, одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою активів. Власне, це добровільне декларування і необхідність подання чи не подання декларації визначає сам громадянин. Декларація подається фізичною особою у випадку наявності у такої особи активів, які були придбані за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування. Декларація подається виключно в електронній формі",- зазначив керівник податкової інспекції.

За його словами скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть такі категорії декларантів:

-фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

-фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Крім цього, Василь Гнатюк розповів про електронні сервіси ДПС, Електронний кабінет платника, за допомогою яких платники податків та громадяни можуть отримати інформацію про стан розрахунків з бюджетом та наявність податкового боргу.