Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями Яремчанської ДПІ проведено «гарячу лінію» щодо добровільного декларування фізичними особами активів

опубліковано 22 листопада 2021 о 11:19

В Яремчанській ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області нещодавно проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб».

На запитання платників податків відповідав начальник Яремчанської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Юрій Вередюк. Надаємо відповіді на запитання, з якими зверталися громадяни.

Питання: Чи можуть подати одноразову добровільну декларацію громадяни, які з 2005 року до 2010 року були депутатами сільських, районних чи обласних рад?

Відповідь: Громадяни, які були депутатами місцевих рад у 2005-2010 роках та при цьому не займали посад в органах місцевого самоврядування, не одержували заробітну плату за рахунок державних коштів або за рахунок місцевого бюджету, а також не подавали або не мали подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції, можуть подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію.

Питання: Які активи може добровільно задекларувати громадянин?

Відповідь: Добровільному декларуванню підлягають:

- валютні цінності,

- нерухоме майно,

- рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо),

- частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на

об'єкти інтелектуальної власності,

- цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Питання: Чи мають подавати одноразову декларацію громадяни, які отримали у спадщину майно від дідуся чи бабусі?

Відповідь: У разі якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна отримуються декларантом у спадок або як дарунок від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення (дідуся чи бабусі), то обов’язку щодо подання одноразової добровільної декларації у такого платника податків не виникає за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.