Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Снятинській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо добровільного декларування активів

опубліковано 11 жовтня 2021 о 14:42

Нещодавно, в Снятинській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо одноразового добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

На запитання платників податків відповідала старший державний інспектор Снятинської ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області Романюк Людмила.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, з якими зверталися громадяни.

Запитання: Хто може подати одноразову добровільну декларацію?

Відповідь: Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням та подати одноразову добровільну декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи та фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об’єктів декларування чи доходів, за рахунок яких були набуті об’єкти декларування.

Не можуть бути декларантами особи, які станом на 1 вересня 2021 року є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними особами або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка чи піклування.

Крім того, не можуть бути декларантами особи, уповноважені на виконання функцій держави.

 

Запитання: Яке майно можуть декларувати громадяни?

Відповідь: Добровільному декларуванню підлягають:

- валютні цінності, (крім коштів у готівковій формі) та права грошової вимоги;

- цінні папери;

- рухоме та нерухоме майно,

- предмети мистецтва, антикваріату, цінні папери, пам’ятні монети і банкноти,

- частки у майні юридичних осіб, які знаходяться в Україні чи за кордоном та інші корпоративні права.

При цьому зазначені об’єкти декларування повинні відповідати наступним критеріям:

-                     розміщені на території України або за її межами;

-                     були одержані чи набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування чи отримання оподаткуванню в Україні;

-                     з них не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі;

-                     не були задекларовані до 1 січня 2021 року.

 

Питання: За якими ставками оподатковуватимуться задекларовані активи?

Відповідь: Із задекларованих активів потрібно сплатити збір – одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно визначається декларантом  за такими ставками:

5 відсотків:

- щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні

- щодо права грошової вимоги до резидентів України (депозит (вклад), кошти позичені третім особам за договором позики);

- щодо об'єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) в Україні, а саме:

нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва)

рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо);

частки у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

цінні папери або інші фінансові інструменти;

права на отримання дивідендів, процентів чи іншої майнової вигоди, не пов’язані із правом власності на цінні папери, частки у майні юридичних осіб;

інші активи фізичної особи, у т.ч. майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 5 відс ставки збору кошти декларанта в національній та іноземній валютах, банківських металах мають бути розміщені на рахунках у банках України.

9 відсотків:

- щодо валютних цінностей, розміщених на рахунках в іноземних банках або які зберігаються в іноземних фінансових установах;

- щодо права грошової вимоги до нерезидентів України;

- щодо об'єктів декларування, що знаходяться (зареєстровані) за кордоном, а саме:

-нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва);

-рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо);

-частки у майні юридичних осіб, інші корпоративні права,;

-цінні папери;

-інші активи фізичної особи, у т.ч. майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках, пам’ятні банкноти та монети, майнові права.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

У цілях одноразового (спеціального) добровільного декларування для застосування 9 % ставки збору кошти декларанта в іноземній валюті на дату подання такої декларації мають бути розміщені на рахунках у банках та/або інших фінансових установах за кордоном.

Тимчасово з 1 вересня 2021 року по 1 березня 2022 року ставка збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування,  до активів, зазначених в цьому пункті, застосовується ставка у розмірі 7 відсотків.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 9,5 відсотка із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

2,5 відсотка:

- щодо номінальної вартості державних облігацій України з терміном обігу більше ніж 365 днів без права дострокового погашення, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов'язання трьома рівними частинами щорічно.

 

Питання: У добровільній декларації необхідно зазначати джерела походження задекларованих активів?

Відповідь: У добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

 

Питання:В який термін необхідно сплатити збір з одноразового добровільного декларування?

Відповідь:Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору здійснюється декларантом: першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової добровільної декларації; другого платежу - до 1 листопада 2023 року; третього платежу - до 1 листопада 2024 року.