Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Усе про одноразове добровільне декларування – тема зустрічі податківців та представників Галицької ТГ

опубліковано 11 жовтня 2021 о 14:40

Хто може скористатися правом податкової амністії, які ставки одноразового збору та який механізм заповнення та спосіб подання одноразової декларації? На ці та інші запитання надав вичерпні відповіді начальник Галицької ДПІ Петро Сисак під час робочої зустрічі з представниками Галицької територіальної громади.

Зокрема, податківець зазначив, що декларантами можуть бути як резиденти, так і нерезиденти України, які на момент отримання об’єктів були платниками податків України. А от задекларувати можна об’єкти рухомого та нерухомого майна цінні папери, валютні цінності та ін. статки, які раніше не були оподатковані.

Також Петро Сисак зауважив, що нерухоме майно, як от квартира площею до 120 кв.м, житловий будинок до 240 кв.м, та нерухомість комерційного призначення до 60 кв.м. декларуванню не підлягають, як і інші активи сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн.

У випадку, коли ж громадянин виявить бажання здекларувати активи, йому необхідно подати одноразову декларацію за допомогою приватної частини Електронного кабінету платника податків до 1 вересня 2022 року, а впродовж 30 днів після подання документу, сплатити одноразовий збір. Його розмір залежатиме від виду об’єкту – від 2,5 від.до 9 відс.

Також посадовець податкової інспекції наголосив, що одноразове декларування є виключно добровільною справою кожного, тож обов’язку подання декларації немає. Однак, подання декларації та сплата збору у повному обсязі звільняє громадянина відповідальності за порушення податкового законодавства.

Також учасники зустрічі домовилися про проведення спільних заходів щодо популяризації серед громадськості кампанії добровільного декларування, а також обговорили резерви наповнення місцевого бюджету, зокрема, шляхом скорочення податкового боргу громадян зі сплати майнових податків. Окрім того, були окреслені напрямки подальшої роботи щодо боротьби з тіньовою зайнятістю та нелегальною виплатою заробітних плат.