Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Тисменицькій ДПІ платникам податків розповіли про застосування РРО, програмних РРО та інші новації податкового законодавства

опубліковано 16 липня 2021 о 11:31

Нещодавно у Тисменицькій ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області відбувся тренінг щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО платниками єдиного податку та інші новації податкового законодавства.

Під час заходу начальник Тисменицької ДПІ Олександра Гайдей детально розповіла присутнім про порядок застосування реєстраторів розрахункових операцій, проведення розрахунків в готівковій формі платниками податку та відповідальність за порушення застосування РРО.

Посадовиця звернула увагу присутніх на етапи обов’язкового застосування РРО платниками податків. Зокрема зазначила, що з 1 січня 2021 року фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, які надають платні послуги у сфері охорони здоров’я, зобов’язані застосовувати РРО чи програмні РРО.

Керівник податкової інспекції наголосила присутнім, що наразі законодавець відтермінував застосування касових апаратів для платників єдиного податку 2-4 груп, крім випадків передбачених законодавством. Зокрема, підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, і загальний обсяг доходу не перевищив в 2021 році – 1 млн 320 тис грн, можуть до 31.12.2021 року не використовувати касовий апарат. Водночас платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, незалежно від обсягу доходу, зобов'язані проводити готівкові розрахунки з застосування РРО, програмних РРО. Якщо ж суб’єкти господарювання перебувають на загальній системі оподаткування, то здійснення готівкових розрахунків з покупцями відбувається також лише через РРО, ПРРО.

Також зауважила, що з 1 січня 2022 року використання РРО буде обов’язковим для фізичних осіб – платників єдиного податку 2, 3 та 4 груп незалежно від видів діяльності, крім спрощенців 1 групи.

Крім того, Олександра Гайдей наголосила на дотриманні вимог трудового законодавства роботодавцями нарахування найманим працівникам заробітної плати не нижче мінімально встановленого рівня, своєчасної її виплати та сплати податків і єдиного внеску. Вона вкотре нагадала, що працівник не може бути допущеним до роботи без укладення трудового договору, та подання до органу податкової служби повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Також посадовиця розповіла присутнім, що декларування доходів – це не лише обов’язок громадянина поінформувати державу про свої доходи, а ще й право отримати від неї відшкодування певних витрат (податкову знижку). Податкова знижка –це повернення до сімейного бюджету 18% від витрачених у попередньому році коштів на певні визначені законом цілі: іпотечний кредит, плату за освіту, допоміжні репродуктивні технології, платежі за договором довгострокового страхування життя, внески на благодійну допомогу та, в певних випадках, оплату за орендоване житло. Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за минулий рік можуть подати податкову декларацію до контролюючого органу до 31 грудня 2021 року.