Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зменшення податкового боргу йшлося на зустрічі в Старобогородчанській громаді

опубліковано 31 травня 2021 о 15:23

Основні напрямки в роботі щодо зменшення податкового боргу й запобігання його виникнення у платників податків та інші актуальні питання податкового законодавства обговорили під час спільної робочої зустрічі представники Старобогородчанської громади з працівниками податкової служби, повідомляє Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, як слушно зауважила начальник Богородчанської ДПІ Любов Грицак, податкові борги платників перед бюджетом насамперед гальмують розвиток громади, оскільки несплачені податки унеможливлюють належне  фінансування соціальних проектів. Податкова служба готова до надання необхідних податкових консультацій щодо процедури погашення податкових боргів, як самим платникам податків, так і представникам громад. Звернули податківці увагу присутніх і на можливість списання платникам штрафних санкцій та пені, нарахованих за непогашену заборгованість, а також на отриманні безвідсоткового розстрочення або ж відстрочення податкового боргу, передбаченого нормами Закону України від 04.12.2021 року № 1072. Більш розгорнуту інформацію щодо основних положень згаданого закону представникам ТГ надав фахівець Тисменицького відділу погашення боргу Григорій Калинюк. Зокрема він звернув увагу учасників зустрічі, що за умови сплати до 10 червня п.р. платниками основної суми боргу, яка обліковувалася на 1 листопада 2020 року, штрафні санкції та пеня, що виникли, будуть списані. Також до кінця року у платників податків є можливість безвідсоткового відтермінування сплати боргу, сума якого не перевищує 6800 гривень.

Для оперативного реагування та ефективної роботи територіальних громад з податковими боржниками, в Електронному кабінеті платника податків передбачена можливість отримання органами самоврядування необхідної інформації щодо платоспроможності всіх платників громади. На думку Любов Грицак, така опція електронного сервісу дозволить значно полегшити роботу ТГ з податковими боргами платників.

В ході обговорення пошуків нових резервів надходжень до бюджету громади, окрім роботи з податковим боргом, керівник Богородчанської ДПІ звернула увагу й на необхідності інвентаризації земельних ділянок та проведенні належної їх нормативно-грошової оцінки, а також затвердженні оптимальних ставок майнових податків, як основних джерел поступлень до казни.

Актуальними залишаються як для податківців так і для органів самоврядування завдання, скеровані на легалізацію трудових відносин, а також належну сплату роботодавцями податку з доходів фізичних осіб, більша частина якого й поповнює місцеві бюджети. Окрім того, офіційне працевлаштування дає гарантії громадянам на їх соціальний захист. В рамках обговорення даного питання, учасниками було розглянуто основні аспекти Закону України від 04.03.2021 року №1320, нормами якого органам місцевого самоврядування дозволено здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад.

Насамкінець зустрічі податківці висловили сподівання на продовження ефективної спільної діяльності з представниками громади та запевнили у готовності наданні допомоги щодо роз’яснення податкового законодавства.