Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Косівській ДПІ провели семінар для платників податків з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО

опубліковано 29 квітня 2021 о 14:39

Нещодавно в Косівській ДПІ ГУ ДПС в Івано-Франківській області відбувся семінар для платників податків з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій, програмних РРО платниками єдиного податку та інших актуальних питань.

Під час семінару начальник Косівської ДПІ Головного управління ДПС в Івано-Франківській області Оксана Мельниченко наголосила, що з 1 січня 2021 року застосування РРО/ПРРО обов’язкове для платників, які здійснюють: реалізацію складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та при перевищенні обсягу доходу у 2021 році 1320000 грн., незалежно від виду діяльності.

Посадовиця зауважила, що платники єдиного податку 1 групи не застосовують РРО/ПРРО. Також не потрібно застосовувати РРО/ПРРО при безготівкових розрахунках за платні медичні послуги.

Оксана Мельниченко також зазначила, що скасовано норми щодо застосування механізму компенсації (кешбек) та штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, за відсутність попереднього програмування товарів у реєстраторах розрахункових операцій, програмних РРО.

Крім того учасникам семінару повідомлено про можливість використання програмних РРО платниками податків при проведенні розрахункових операцій під час продажу товарів і послуг, торгівлі валютними цінностями. Для роботи з програмним РРО необхідно, перш за все, отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Такі ключі необхідні як суб’єкту господарювання так і касиру.

Також одним із актуальних питань стало питання соціального захисту  громадян, зокрема недопущення випадків виплати заробітної плати «у конвертах». Керівник податкової інспекції закликала присутніх не нехтувати укладанням трудових угод з працівниками та вчасно сплачувати податкові зобов’язання. Адже належне оформлення найманих працівників та сплата податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску є соціальними гарантіями самих громадян, а також забезпечення дохідної частини місцевих бюджетів громад.

Оксана Мельниченко нагадала присутнім про завершення кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році і наголосила, що сплатити задекларовані суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору необхідно до 1 серпня 2021 року.